Kakor och annat gott
Nu är inte Janina någon kaka, men vacker som en smällkaramell är hon allt!
Mjuk Pepparkakedax!
När jag träffade min make för första gången (ja, vi träffades faktiskt på nätet, för där träffas ju alla numera, eller hur?) bestämde vi oss för att ha vår första dejt på A6, det mest romantiska stället i stan...eller kanske inte, men fikat var gott! Andra dejten var inte mycket bättre planerad – vi hamnade på en äng full av pissemyror. Kanske inte det man drömmer om, men vad gör man inte för kärleken och en bra fika?
Vi upptäckte snabbt att vi båda hade en förkärlek för sötsaker. Förmodligen därför vi klickade direkt – söt dras till söt, som man brukar säga. Under våra fikadejter hamnade vi såklart i en intensiv diskussion om våra favoritbakelser. Jag slog till med en Budapestbakelse och, så klart, mjuk pepparkaka. Men den blivande maken såg tveksam ut och sa: "Mjuk pepparkaka? Nja, det är inget för mig... Men ge mig en prinsessbakelse eller ännu hellre, en hel tårta!"
Sedan började han nostalgiskt berätta om hur han alltid fick en hel prinsesstårta på sin födelsedag – av sin mamma, förstås. Han hade också ett gott öga till dammsugare, eller punschrullar som de också kallas. Och ja, han satt och mumsade på en sådan medan vi diskuterade detta väldigt viktiga ämne.
"Nä, nä, nä", sa jag med en bestämd röst, "då har du aldrig smakat min mjuka pepparkaka." Och det hade han såklart inte. Så jag bestämde mig för att bevisa hur fel han hade genom att baka en åt honom. Och vet ni vad? Efter en enda tugga var han fast – han blev frälst! I alla fall när det gäller mjuk pepparkaka. Så nu, för att bevisa min poäng en gång för alla, delar jag med mig av receptet här. Så att fler kan inse hur fantastiskt gott det är!
Varsågoda:
Ingredienser till en Makalös Pepparkaka:
150 g smör
3 stora ägg
3 dl socker
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
2 dl gräddfil
(1 1/2 dl lingonsylt)
1 tsk bikarbonat
4 1/2 dl vetemjöl
Det behövs en stor form på ca 2 liter. Jag har en avlång. Ugn : 175 grader, i nedre del av ugnen
Här är allt som behövs
Smält smöret, låt det svalna lite
Vispa ägg och socker ljust och pösigt
(funkade inte med vispen.. bäst å hämta en uppgradering)
Blanda kryddor och mjöl och bikarbonat
Sila ner det i äggsmeten, tillsätt smör och gräddfil och ev lingon.
Rör till jämn smet
häll smeten i en smord och bröad form
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min. Kolla med sticka!
Låt svalna och ÄT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Återkom gärna och säg om inte denna kakan är den bästa..
SEMLOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jag ÄLSKAR semlor. Jag och maken har en inbördes tävling. Vi åker runt och inhandlar semlor och så kollar vi vilken som är godast. Förut var det Buddapestbakelser. Den vann fiket uppe på Kinnekulle.
Semlorna vann:
Själva bullen: Levins i Mariestad. Så saftig och god bulle!
Själva mandelmassan: Melins (Heter nog Prim numera..) i Sävsjö. Man ser den malda mandeln, det finns bitar i att tugga på, inte så jättesöt utan helt astonshining!
Så det stod mellan dessa två.. Segraren enl maken blev den i Sävsjö, å jag höll på Levins. Så det blev nog oavgjort.
Själv gillar jag ICA:s semlor i Mariestad. Men man måste köpa dom på morgonen, de torkar fort.
När det bjöds på semlor på Rebeckorna (Odd Fellow) på semeldagen sa min bordsgranne att denna semlan var hennes första i år. HerreGud tänkte jag! Din första??!!?? Det här är min andra i dag! Gulp.. vad är jag uppe i?? Snart 15... (då har ju 7 av dessa varit minisemlor..) (om nu det är till någon förmildrande omständighet)
Inte undra på att jag har gått upp 3 kg.
Bild för att läskas
smaskigt va?
Vidare fyller jag på med en, för mina smaklökar, makalös körsbärspaj:
Vanlig magisk pajdeg, inget krångligt alls.
Recept:
• 1 Liter körsbär utan kärnor. Svarta ger en otroligt fin färg till fyllningen
• Drygt 3.5 dl socker
• 6 msk potatissmjöl
• 1 1/4 dl vatten
• 0-5 dl citronjuice
180-200 grader
Gör pajdeg, klä en form och nagga!
Rör ihop fyllningen och häll den i formen.
Kavla ut ett lock och lägg det över pajen. Gör några hål så ångan kan komma ut.
Pensla med ägg.
Grädda 70-80 min. Kolla! Den kan lätt bli bränd.
ÄT OCH NJUT när den svalnat! Med MASSOR med vaniljsås, givetvis!
Jag vet.... minnet föll totalt bort att jag skulle föreviga den ljuvliga pajen när den kom ut ur ugnen... Inte så att jag nu står här vid förtvivlans djup, men sorgligt är det då den var rasande elegant både till färg, form och smak.
Bullar De Luxe
När jag ger mig i kast med att baka bullar, går jag alltid hela vägen. Senaste gången bestämde jag mig för att verkligen slå på stort – verkligen STORT. Jag blandade ihop tre satser med hela 1,5 liter mjölk. Målet var att skapa cirka 120 bullar, men resultatet blev snarare 60 bullar av monument
Varje gång jag bakar, tycks mina bullar växa till himmelska dimensioner. Trots att jag försöker få dem små och nätta, blir de alltid stora som små månskivor
För många år sedan, i den pittoreska staden Uppsala, besökte jag ett café vid namn Café Linné. Där hade de en unik filosofi – allt skulle vara storslaget och överdådigt. När du beställde en biskvi, var den så stor att den täckte hela assietten, och deras kanelbullar var inte av denna världen.
Jag blev förälskad i den idén. Varför nöja sig med två mindre bullar när man kan njuta av en, fast en av större höjder?
Det är ofta så, tycker jag. När en kaka är så utsökt att jag nästan drömmer om en till, är det uppfostrade valet att bara ta en. Men om kakan är stor som en assiett, då blir en stor bit allt som behövs – och det är en ren njutning både för själ och gom.
Den Magiska Bullbakaren – Min Syster Annica
När det kommer till att baka världens mest fantastiska bullar, är det ingen tvekan – min syster Annica är den obestridda mästaren. Hon är en verklig trollkarl när det kommer till bak och mat. Allt hon rör vid blir en magisk kulinarisk upplevelse. Jag har aldrig träffat någon som kan mäta sig med hennes förmåga att både laga mat och baka.
Det finns en rolig historia om hur hennes dotter en gång var upprörd över att hon ansåg sig vara på tok för tjock. "Men", sa hon med ett skratt, "det är mammas fel! Hon lagar alldeles för god mat!
Men låt oss återvända till de underbara bullarna
Annica har ett recept som jag har försökt följa vid flera tillfällen, men varje gång jag gör dom blir resultatet som en blek skugga jämfört med hennes magiska skapelser. Det måste vara någon hemlig ingrediens hon använder sig av för Hennes bullar är alltid så saftiga och perfekta, medan mina tenderar att bli torra och intetsägande. Det problematiska beror nog på att jag upplever degen som på tok för lös och häller då i för mycket mjöl. Jag lär mig aldig ..
Det är också något förtrollande med smaken av vanilj i hennes bullar. Trots att hon inte använder vaniljsocker, är det som om en mystisk touch av vanilj ändå genomsyrar varje tugga. Det är verkligen trolleri i dess renaste form!
Annicas Bullar:
2 pkt jäst
1.3 liter mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
350 gr mjukt smör (inte smält)
knappt 1 påse vetemjöl (ta inte för mycket nu...) Degen är kladdig men när den jäst rättar det till sig
Fyllning:
200 gr mjukt smör
typ 4 dl socker
Jäs 40 min i bunken och 30 min på plåten. Det ska bli ca 90 st. Kanske..
Pensla med ägg och strö på pärlsocker
250 grader
Tillägg:
Jag penslar alltid mina färdiggräddade bullar med en förtrollande sockerlag. Detta för å kaplsa in dom lite så de inte torkar så fort och dessutom blir de så där blanka och fina. Helt ljuvliga och dessutom magiskt fina.
Recept på den förtrollande sockerlagen:
1 dl vatten
1 dl socler
Koka upp så sockret smälter, pensla de varma bullarna med lagen så fort de kommit ut ur ugnen.
Ät och NJUT!!
PS, har ett annat magiskt recept på: Kringlor utan krångel, det kommer inom kort. Den som väntar på nåt gott, väntar ju dock alltid för länge..
Tack för recepten syrran, älskar dig! <3
Kringlor utan krångel 40 st 250 grader i ca 8 min
Deg:
50 gr jäst
200 gr smör
4 dl ljummen mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 krm hjorthornsalt
1 krm salt
1.3 l vetemjöl
Garnering:
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Nu kan man ju klicka i rumsvarmt mjukt smör, då går det åt mindre mjöl än om du smälter smöret. 1.3 liter är alltså till smält smör.
Gör vanlig vetedeg, låt jäsa 30 min
Knorra till en knubbig fin kringla, typ 40 st om man inte heter Rebeccah, då blir det 20.
Jäs 30 min på plåten
Pensla INTE med ägg, ägget som är i receptet ska vara i degen
När bullarna kommit ut ur ugnen å svalnat under en vacker handduk, penslas de med smält smör, doppas i strösocker blandat med ljuvt doftande vaniljsocker
Ät inte ihjäl dig, de är goda som få...
De bullar man inte ska äta på stört kan med fördel frysas ner och penslas och doppas efter att de tinat upp. Om, men bara om, det lyckades bli några till övers.
Välkommen till The House of Time